Jak
zapewnić sobie dobry humor i pozytywną energię na cały dzień?
Zjeść dobre i pożywne śniadanie! Zapraszam po przepisy na lekkie śniadanie z zastosowaniem sucharków ekstra delikatesowych Mamut!
Moim
sposobem na sucharki jest baza z różnego rodzaju past, które po
nałożeniu delikatnie nasączają sucharek i sprawiają, że taka
„kanapka” jest jednocześnie chrupiąca i delikatna.
Mój
ulubiony wariant to sucharki z pastą awokado i jajkiem. Aby przygotować
taką "kanapkę" potrzebujemy: 1 dojrzałe awokado, 1 ząbek czosnku, 2-3 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz, sucharki ekstra delikatesowe, jajko, oliwę z oliwek.
Najprostszym
sposobem na awokado jest przekrojenie go wzdłuż i przekręcenie,
dzięki czemu łatwo odejdzie od pestki. Następnie wydrążamy
miąższ łyżeczką i nie musimy martwić się o obieranie.
Sposób
przygotowania:
1.
Miąższ z awokado przekładamy do miseczki i ugniatamy widelcem na gładko.
Uwaga, jeśli nie uda Ci się kupić bardzo dojrzałego (miękkiego)
awokado możesz użyć blendera (pamiętaj jednak aby dodać odrobinę
oliwy z oliwek).
2.
Dodaj do pasty posiekany ząbek czosnku i dopraw wg własnych upodobań –
solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Aby
pasta nie ściemniała do miseczki włóż pestkę z awokado.
3. Posmaruj sucharki pastą, a na wierzchu ułóż usmażone wcześniej jajko.
Drugi sprawdzony przepis to sucharki z łososiem na twarożku – aby je przygotować potrzebujemy: kostkę półtłustego białego sera, małą śmietanę 12%, 1 świeżego ogórka, ćwierć cebuli, sól i pieprz, sucharki ekstra delikatesowe, 1 opakowanie łososia.
Sposób
przygotowania:
1. Przygotowujemy klasyczny twarożek: ser
przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę,
pokrojone w kostkę warzywa i doprawiamy wszystko do smaku sola i pieprzem.
2. Twarożek rozsmarowujemy na sucharki, a na wierzch układamy cienkie plastry ogórka i łososia. Całość oprószamy kolorowym pieprzem.
A
co jeśli mamy ochotę na śniadanie na słodko? Nic trudnego –
sucharki idealnie pasują do wszelkiego rodzaju dżemów i konfitur.
To idealna opcja, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie
posiłku oraz kiedy dopadnie nas nagła potrzeba zjedzenia słodkiej
przekąski.
Do przygotowania takich słodkich sucharków potrzebujemy: ulubiony dżem lub konfiturę (ja użyłam morelowej konfitury i wiśni w syropie) oraz sucharków ekstra delikatesowych.
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy sobie kubek kawy lub herbaty (w zależności, na co mamy akurat ochotę).
2. Smarujemy sucharki konfiturą i ... zajadamy!
Dla mnie sucharki są ciekawą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Doskonale urozmaicają moje codzienne śniadania (drugie śniadania i kolacje), bo pozwalają odkryć coś nowego w znanych mi smakach.
A Wy, lubicie sucharki?
MT
Jak smacznie wszystko wygląda. Lubię te sucharki, ale nie robiłam nigdy z nich kanapek :)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam, kiedy jadłam sucharki. Z pastą z awokado na pewno są mega!
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam sucharków, ale mi narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńSucharki :) :) przekąska mojego dzieciństwa! :) Fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńSucharki jem tylko wtedy, kiedy mam problemy z żołądkiem, a nieczęsto to się zdarza ;-)
OdpowiedzUsuńMnie też sucharki kojarzą się z problemami żołądkowymi, ale i ak lubię je sobie pochrupać jako przekąskę. A przeceiż można z nich zrobić takie smakowite kanapki! Swoją drogą - bardzo podobają mi się zdjęcia, widać, że sucharki są fotogeniczne i mają parcie na szkło! ;)
OdpowiedzUsuńSucharki lubię zwyczajnie chrupać zamiast chipsów czy popcornu.
OdpowiedzUsuńte sucharki to smak dzieciństwa, dobrze że mi o nich przypomniałaś
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu sucharki to obowiązkowy punkt w naszych zakupach.
OdpowiedzUsuńTakie sucharki z pastą avokado muszę koniecznie spróbować, wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńTakie proste rozwiązanie, a przez wielu zapomniane. Fajnie, że o nim przypomniałaś:)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię te sucharki Niestety, one nie są wcale takie zdrowe, lepsze jest pełnoziarniste pieczywo.
OdpowiedzUsuńOmnomnomnom !
OdpowiedzUsuńTakie sucharki nie są najzdrowsze, choć kanapeczki wychodzą świętne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie śniadania. Codziennie staram się jakoś zmieniać dodatki żeby mi się za szybko nie znudziło. Polecam biały ser z rzodkiewką i szczypiorkiem :)
OdpowiedzUsuńSucharki to super alternatywa wobec znanych bułek czy chleba
OdpowiedzUsuńDziesiątki wariacji na pokrycie sucharków. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie śniadania! Pyszne i pożywne:)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda !
OdpowiedzUsuńAle się teraz głodna zrobiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sucharki w różnych wersjach.
OdpowiedzUsuńZjem takie śniadanko jutro - natchnęłaś mnie :D
OdpowiedzUsuńo Dżizusie jakie piękne te sucharki !!! Pasta z awokado i jajkiem będzie zrobiona, nie czyniłam w ten sposób, a uwielbiam i w ogóle inspiruje się :)
OdpowiedzUsuńAle świetne pomysły na śniadanie. Pysznie to wygląda.
OdpowiedzUsuń