czwartek, 5 lipca 2018

Cydr Lubelski #niefiltrujemy


Zapraszam Was na podsumowanie kampanii Cydru Lubelskiego, organizowanej przez platformę Trnd. Mieszkam w Lublinie od zawsze, jednak Cydr Lubelski to dla mnie nowość. Paczka dotarła do mnie przed weekendowym grillowaniem na działce, tak więc razem z rodziną i przyjaciółmi przeprowadziliśmy błyskawiczną degustację.


W ramach projektu #niefiltrujemy otrzymałam 12 butelek (0,4 l) cydru niefiltrowanego. Moi znajomi podeszli do tematu trochę sceptycznie – ale nie musiałam namawiać ich do degustacji.

Cydr to niskoprocentowy alkohol (4,5% alkoholu) z jabłek, którego produkcja polega na fermentacji świeżo tłoczonego soku lub koncentratu z soku jabłkowego. Producent – firma Ambra S.A. ma w swojej ofercie aż 8 rodzajów cydru – klasyczny, niefiltrowany, lodowy, antonówka, antonówka niefiltrowany, gruszka, miodowy i miodowy mocny.


Wbrew pozorom nie ma on nic wspólnego z piwem, zdecydowanie bliżej mu do wina. Moim zdaniem najlepszym określeniem będzie „alkoholowy napój orzeźwiający”.
Najlepiej smakuje schłodzony, pasuje do wielu dań, ale z powodzeniem możemy pić go również poza posiłkami.



Moi „testerzy”, choć początkowo sceptyczni docenili smak Cydru Lubelskiego, który ich zdaniem doskonale gasi pragnienie i nadaje się na upalne dni. Jest dużo bardziej orzeźwiający i słodszy niż piwo.


Ten smak przypadł do gustu głównie paniom, które z przyjemnością raczyły się Cydrem z kieliszków, porównując go do wakacyjnego szampana!

Mieliście już okazję spróbować Cydru Lubelskiego? Jeśli nie, koniecznie to nadróbcie – najlepiej podczas wycieczki na Lubelszczyznę, gdzie możecie poznać inne tradycyjne smaku z naszego regionu!



8 komentarzy:

  1. Chyba piłam... Coś sobie przypominam. Cydr ma specyficzny smak. W ogóle piwo dla mnie to tylko smakowe. :) Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie smakowało jak jabłkowy szampan, kiedyś piłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam okazje pić, nawet mi smakował:-) chociaz jestem fanka piwa bez dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z przyjemnością bym skosztowała, to coś dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pomyśleć, że wcześniej nie przepadałam. :)

      Usuń
  5. Uwielbiam cydr, zwłaszcza w upalne dni. Świetnie komponuje się z delikatnymi przekąskami. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie bardzo szybko się rozszedł :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm coś jak wakacyjny szampan to dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie mojego bloga i chęć zostawienia komentarza, mam nadzieję, że zmotywuje mnie on do dalszego rozwijania mojej pasji ❤